Rozpoczyna się remont budynku, w którym działa Gorzowski Bank Żywności. 1 lipca Bank rozpoczyna nowy program żywnościowy, gdzie do dyspozycji będzie miał około tysiąca ton żywności.
Aby móc przechowywać taką masę żywości budynek musi odpowiadać wielu przepisom budowlanym, sanitarnym i przeciwpożarowym. Stąd konieczność jego dostosowania do tej sytuacji – powiedział redakcji Augustyn Wiernicki, prezes Gorzowskiego Banku Żywności.
Prezes Wiernicki dodaje, że remont budynku przy ulicy Chopina rozpoczynają od prac dekarskich, a następnie muszą Bank Żywności zaopatrzyć w specjalne chłodnie i mroźnie oraz kupić samochód z napędem elektrycznym aby także był on wyposażony w specjalną chłodnię do przewozu mrożonych artykułów spożywczych.
Chłodnie i zamrażarki mają być gotowe jak najszybciej, a budynek we wrześniu. Pozostała część do końca roku. W nowym programie żywnościowym Unii Europejskiej uczestniczyć będą w Polsce 33 placówki, w tym Gorzowski Bank Żywności, jako jedyny w województwie lubuskim.
tekst i zdjęcie
Ryszard Waldun