Sezon na owoce i warzywa w pełni, trudno odmówić sobie zakupu świeżo zerwanych malin, porzeczek czy wiśni. Zwłaszcza gdy upał daje nam się we znaki, sięgajmy po świeże owoce i warzywa. To najlepsze połączone źródło wody, mikroelementów i witamin.
Połowa wakacji minęła, ale wciąż jest sporo czasu, by z nich korzystać! Nie trzeba wyjeżdżać, żeby poczuć smak lata – wystarczy zajrzeć na ryneczek przy Jerzego. Od niedawna lokalni producenci swoje płody rolne wystawiają także w Kłodawie i w Starym Polichnie.
- Powstanie nowych bazarków wpisuje się w prowadzoną przez nas od trzech lat kampanię wsparcia lokalnych producentów żywności, lokalnego biznesu. Nasza oferta uzupełnia się; wszyscy umożliwiamy kupno świeżych owoców i warzyw bezpośrednio od lokalnego rolnika, od producenta. Gorzowski Rynek Hurtowy od poniedziałku do soboty, bazarki w niedziele – powiedziała Agata Dusińska, prezes GRH.
- Szczególnie jednak namawiam na wizytę na Zawarciu; na ryneczku każdy owoc czy warzywo wystawia kilku sprzedawców, stąd możliwość wyboru i skorzystania z najtańszej oferty – dodała (z uśmiechem) prezes Dusińska.
Wydawać by się mogło, że to lipiec jest najbardziej hojny w warzywa i owoce, jednak sierpień wcale mu nie ustępuje. Mamy czas, kiedy dojrzewają warzywa liściowe – natka pietruszki, rukola, szczaw, szpinak, sałata lodowa, sałata rzymska czy masłowa. Nie zabraknie też różnych odmian kapusty – od włoskiej, przez białą, aż po czerwoną.
W sierpniu możesz cieszyć się także smakiem świeżych brokułów i kalafiora. W tym czasie zjesz również buraki, marchew, seler czy pietruszkę. Na grządkach dalej rosną bakłażany, cukinie i ogórki. Pojawiają się też dynie, z których możesz wykorzystać i miąższ, i niezwykle zdrowe pestki.
Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe – sezon na pomidory właśnie rozpoczął się na dobre. Choć dostępne są przez cały rok, to w wakacje smakują najlepiej.
Sierpień to miesiąc, który obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je surowe, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Większość z owoców dostępnych w sierpniu przeznacza się na przetwory przygotowując zapasy na jesień i zimę. Szczególnie polecamy agrest, aronię, brzoskwinię, oczywiście porzeczki i śliwki oraz czarny bez i dereń.
Pod koniec sierpnia zaczynają dojrzewać owoce dzikiej róży. Można z nich sporządzić pyszne konfitury, dżemy, syropy i soki. Świetnie sprawdzą się jako surowiec na wina czy nalewki.
Jabłka, choć dostępne są przez cały rok, to właśnie w sierpniu i we wrzesień przypada na ten owoc pełnia sezonu. Podobnie jak na gruszki, które zazwyczaj spożywa się na surowo, choć można je także upiec, ususzyć czy ugotować.
Zachęcamy do kupna owoców i warzyw od lokalnych producentów!
Tekst, foto: GRH