Konkurs skierowany jest do producentów produktów regionalnych z terenu województwa lubuskiego, kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, lokalnych firm i osób fizycznych, które wytwarzają produkty i potrawy i które gotują w oparciu o tradycyjne receptury i lokalne surowce. Wszystkie osoby biorące udział w konkursie muszą być pełnoletnie.
Celem konkursu jest:
-identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
-promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez
regionalną gastronomię;
-identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu
Warunkiem udziału w konkursie jest złożenie formularza zgłoszeniowego. Formularze należy składać do 10 czerwca 2020 r. w formie elektronicznej na adres:p.czura@lubuskie.pl lub w formie papierowej na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
Ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra
z dopiskiem konkurs „Tradycyjne Lubuskie”
UWAGA!: W przypadku zgłoszeń pocztowych liczyć się będzie data wpływu do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego
Formularz zgłoszeniowy należy złożyć w ramach jednej z dwóch kategorii konkursu:
KATEGORIA - PRODUKT lub KATEGORIA POTRAWA (DANIE OBIADOWE)
szczegółowe warunki konkursu znajdują się w Regulaminie poniżej
Nagrody w konkursie
Organizator przewiduje nagrody pieniężne w następującej wysokości:
Kategoria PRODUKT (nagrody są przyznawane w ramach każdej podkategorii) :
- I miejsce – 700 zł
- II miejsce – 500 zł
- III miejsce – 300 zł
wyróżnienie – 100 zł
Kategoria POTRAWA – danie obiadowe:
- I miejsce – 4 000 zł
- II miejsce – 2 000 zł
- III miejsce – 1 000 zł
wyróżnienie: 500 zł
Konkurs „Tradycyjne Lubuskie” odbędzie się w dniu 21 czerwca 2020 r. na terenie Zagrody Kamiennej Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli, a jego wyniki zostaną podane do wiadomości publicznej niezwłocznie po zakończeniu konkursu.
Urząd Marszałkowski