W weekend 3-5 listopada w Witnicy odbywały się Witnicki Dni Kultury Żydowskiej. Organizatorem wydarzenia było Towarzystwo Przyjaciół Witnicy, a miejscem spotkań Hotel Witnica.
Dni Kultury Żydowskiej rozpoczęły się w piątek 3 listopada w Hotelu Witnica wykładem poświęconym witnickiej secesji. Wykładowcą był międzyrzeczanin – Roman Kasprowicz, który podzielił swoją prezentację na dwa etapy. Pierwszy skupił się na spacerze po centrum Witnicy i prezentacją elementów secesyjnych w architekturze miasta. Grupa kilkudziesięciu słuchaczy mogła odkryć piękno XIX – wiecznej secesji w wydawałoby się zwykłych i codziennych kamienicach. Przy okazji należy wspomnieć, że polska secesja nie ustępuje włoskiej i obie uważane są za najpiękniejsze i najokazalsze w całej Europie. Z wykładu mogliśmy się dowiedzieć, że na przełomie XIX i XX wieku secesyjny styl triumfował w europejskiej architekturze, w tym także witnickiej. Niezwykle bogata roślinna ornamentyka do dziś robi wrażenie i cieszy swoją osobliwością. Znaczną część secesyjnych kamienic zamieszkiwali w tamtych czasach żydowskie rodziny. Ich tragiczne losy i „dysonans pustki” starały się przybliżyć słuchaczom dzieci ze szkoły podstawowej z Jenina, które czytały fragmenty literatury poświęconej zagładzie naszych żydowskich sąsiadów. Przywoływano fragmenty m. in. „Zapisków z zielonego zeszytu”. Po zakończeniu czytania, uczniowie wraz z nauczycielką – Mirosławą Jach, w nagrodę mogli sprawdzić kunszt restauracyjnych deserów. W dalszej części wykładu Roman Kasprowicz wtajemniczał słuchaczy w dysharmonię i walkę z geometrycznością, będącą jedną z podstawowych założeń zabudowy secesyjnej. W sobotę wydarzeniem z okazji Dni Żydowskich był koncert zespołu żydowskiego ze Słowacji, który odbył się z sali konferencyjnej witnickiego hotelu. Na zakończenie Dni organizatorzy przygotowali warsztaty kulinarne poświęcone kuchni żydowskiej. W niedzielne przedpołudnie mieszkańcy przed Hotelem Witnica mogli spróbować oryginalnych potraw żydowskich. Przez kilka kolejnych dni można było wspominać smak sałatek opartych na wołowinie, drobiu, kaparów i migdałów oraz soczewicy z czosnkiem.
red.