Smaki Regionów 2017

Targi Smaki Regionów 2017 trwają od 23 do 26 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. W niedzielę nagrodzono najlepsze produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur. Wśród nich znalazło się osiem przysmaków z województwa lubuskiego.

Komisja Konkursowa Medalu Targów Smaki Regionów nagrodziła aż cztery produkty z województwa lubuskiego: masło z koziego mleka z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego Qzko (Siedlisko w powiecie nowosolskim), wojnowską rybę na kwaśno marki Fish-net (Kargowa w powiecie zielonogórskim), wino białe półwytrawne Słoneczne 2016 produkowane przez Agronomik Polska (Borów Wielki w powiecie nowosolskim) i pasztet z kaczki z kurkami marki Salcum-Fixum z Sulechowa. Ta ostatnia otrzymała również nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „potrawa” za dania z kaczki. Z kolei w kategorii „produkt regionalny” uznanie zyskały: miód wielokwiatowy wiosenny z Pasieki Wędrownej Debora ze Szprotawy, szynka suszona lekko podwędzana z Pałacu Wiechlice oraz Krupnik z Likierni i Winnicy Senator z Niedoradza w pobliże Nowej Soli.

Spośród 55 zgłoszeń wyłoniono 20 produktów, które nagrodzono Medalami Targów Smaki Regionów. Znalazły się wśród nich np. grzyby marynowane w szyszką oraz wielkopolski gzik. Laureaci konkursu odebrali pamiątkowe medale i dyplomy. Prócz tego jury konkursowe przyznało pięć wyróżnień. W niedzielę odbył się również Wielki Finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Statuetki „Perła” otrzymało 14 potraw i 60 produktów z wszystkich regionów Polski.

Dodaj komentarz